Computerwerk >6 uur

Langdurig zitten wordt tegenwoordig ook wel het nieuwe roken genoemd. Na het roken van een sigaret ga je niet gelijk dood, maar zware rokers leven wel gemiddeld 13 jaar korter. CBS https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/37/zware-rokers-leven-gemiddeld-13-jaar-korter.

De overeenkomst is dat je van een dagje intensief zittend werken niet onmiddellijk hart en vaatziekte krijgt, maar op den duur neemt de kans hiervoor wel aanzienlijk toe. Veel zitten is dodelijk – zelfs voor mensen die dagelijks trouw een half uur sporten. Een kwart eeuw al krijgen westerlingen te horen dat het met hun gezondheid wel goed komt als ze minimaal 150 minuten per week ‘matig intensief’ bewegen. Nu komen gezondheidsepidemiologen met iets anders op de proppen. Ze hebben de gevaren ontdekt van lang zitten.

Meer dan een uur of tien per dag zitten, verhoogt de kans op sneller overlijden met 40 tot 60 procent, vergeleken met mensen die minder dan vier uur per dag zitten. Het gaat om de hele dagelijkse zit: op het werk, thuis, of onderweg in trein of auto. (NRC, 2013)

Bron: NRC, 2013

Bovenstaande geeft aan dat er op ergonomisch gebied en computerwerk veel valt te verbeteren. Daarvoor is wel een werkplekanalyse nodig. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht. Voor ons als professionals is voor deze risicofactor de multidisciplinaire richtlijn computerwerk leidend.

Bron: Arboportaal.nl